Presiunea
Presiunea (p) este mărimea fizică scalară care exprimă forţa de apăsare exercitată uniform şi perpendicular pe unitatea de suprafaţă:
p = F/S
F este modulul forţei de apăsare şi S este aria suprafeţei pe care se exercită uniform şi perpendicular forţa F.
Unităţi de măsură pentru presiune
Unitatea de măsură pentru presiune în S.I.: pascal (Pa)
[p]SI = [F]SI/[S]SI = N/m2 = Pa.
Alte unităţi de măsură pentru presiune, utilizate în practică:
Instrumentele de măsură pentru presiune se numesc manometre.
- presiunea gazului pe pereții vasului (și pe corpul plasat în gaz) este cauzată de impactul moleculelor de gaz .
- presiunea gazului cu atât mai multe, cu cât moleculele se lovesc mai des și mai puternic de pereții vasului .
Presiunea atmosferică
Aerul atmosferic, datorită greutăţii sale, exercită asupra tuturor suprafeţelor corpurilor cu care este în contact, o presiune numită presiune atmosferică.
Presiunea hidrostatică
Presiunea hidrostatică este presiunea statică exercitată în interiorul unui lichid, la un anumit nivel, datorită greutății coloanei de lichid aflate deasupra acestui nivel.
presiunea hidrostatică într-un punct la adâncime (h) sub apă (determinată de greutatea coloanei de apă de deasupra)
Presiunea hidrostatică:
- - depinde de natura lichidului => densitatea specifica a lichidului
- - crește cu adâncimea
- - este constantă la un anumit nivel, indiferent de orientarea suprafeței asupra căreia se exercită
Un lichid în repaus exercită forţe de apăsare pe suprafaţa oricărui corp cu care este în contact. Aceste forţe sunt perpendiculare pe suprafeţele pe care se exercită. Deci, în lichidele aflate în repaus există o presiune numită statică.
Presiunea statică din interiorul unui lichid poate fi pusă în evidenţă folosind un manometru cu capsulă manometrică.
Presiunea statică exercitată la un anumit nivel în interiorul unui lichid, determinată de greutatea coloanei de lichid aflată deasupra acestui nivel se numeşte presiune hidrostatică.
Principiul Fundamental Al Hidrostaticii
Diferenta presiunilor din doua puncte ale unui lichid aflat in echilibru este direct proportionala cu diferenta de nivel la care se afla cele doua puncte. Sa consideram un cilindru vertical in cu un lichid in echilibru. Cum acest cilindru sta in repaus, inseamna ca rezultanta fortelor ce actioneaza simultan asupra lui este nula. Iar daca sectiunea e de un centimetru patrat, fortele ce actioneaza normal pe cele doua capete opuse au aceeasi valoare numerica pe care o au si presiunile respective. Aceste doua presiuni vor fi deci reprezentate numeric prin : 1) forta verticala p1 normala pe baza a ; 2) forta verticala p2 normala pe baza b; 3) greutatea proprie p a cilindrului aplicata in centrul de greutate G; 4) actiunea presiunilor normale pe suprafata laterala ce dau nastere la forte care, din motive de simetrie se anuleaza reciproc; Tinand seama de sensul orientarii si scriind ca rezultanta tuturor fortelor in prezenta este nula avem, p2-p1+p=0 si deducem ca difernta presiunilor ce se exercita pe cele doua baze are valoarea numerica p=p2-p1=p. Ea este ,deci, numeric egala cu greutatea proprie a cilindrului considerat. Cum sectiunea acestui cilindru este de un centimetru patrat, iar cele doua baze se gasesc la nivelele h si h1, rezulta ca p-p1=Vρg=(h-h1)ρg, unde V este volumul cilindrului, ρ densitatea lichidului si g este acceleratia gravitationala. Astfel intr-un lichid in echilibru, toate punctele unui plan orizontal dat suporta presiuni egale. Presiunea exercitata in interiorul unui lichid aflat in echilibru in camp gravitational se numeste presiune hidrostatica. |
- Formula presiunii hidrostatice exercitată de o coloană de lichid omogen (cu neglijarea variației accelerației gravitaționale cu înălțimea - la adincimi mari in oceane):
Unde:
- , reprezintă presiunea hidrostatică
- : greutatea coloanei de lichid
- : masa grea a coloanei de lichid
- : secțiunea transversală a coloanei de lichid
- : densitatea medie a lichidului
- : volumul coloanei de lichid
- : înălțimea (lungimea) coloanei de lichid
- : accelerația gravitațională, exprimată în punctul de calcul al presiunii hidrostatice
Legea lui Pascal.
Presiunea este transmisă în fiecare punct al lichidului .
Presiunea pistonului este transmisă în fiecare punct al fluidului care umple mingea.
Legea lui Pascal
Presiunea produsă de un lichid sau gaz este transmisă în orice punct în mod egal în toate direcțiile .
Această afirmație se numește legea lui Pascal.
Pe baza legii lui Pascal, următoarele experimente sunt ușor de explicat.
Figura arată o minge cretă cu mici găuri în diverse locuri. Un bile este atașat la bilă, în care este introdus un piston. Dacă trageți apă în minge și glisați pistonul în tub, atunci va curge apă din toate găurile din bilă. În acest experiment, pistonul apasă pe suprafața apei din tub. Particulele de apă de sub piston, fiind comprimate, își transmit presiunea către alte straturi situate mai adânc. Astfel, presiunea pistonului este transmisă în fiecare punct al fluidului care umple mingea. Drept urmare, o parte din apă este împinsă în afara bilei sub forma unor fluxuri identice care curg din toate găurile.
Aplicatie:
Legea lui Arhimede
Un corp scufundat într-un lichid în repaus este împins de jos în sus cu o forţă verticală numeric egală cu greutatea lichidului dezlocuit de acel corp.
Rezultanta tuturor forţelor (de apăsare) cu care lichidul, datorită presiunii hidrostatice, acţionează asupra unui corp scufundat în lichid se numeşte forţă arhimedică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu