luni, 25 mai 2020

Rotatie Perpetua

Perpetum Mobile de speta 1


Legile fizicii ne invata ca acest ca realizarea acestuia este un lucru imposibil.... si totusi... priviti aceste filmulete !





Aparent roata nu ar putea sa se roteasca la nesfirsit deoarece "m" fiecarei bilele este aceasi si de aici rezulind ca forta "G" (G=mg) cu care apasa fiecare bila pe sensul de rotatie este egala si diametral opusa cu "G" care se opune rotatiei astfel incit sistemul va ajunge in final in stare de echilibru si deci se va oprii.

- Si totusi nu se opreste !
- De ce ?

Ce marime fizica este supusa unei variatii astfel incit L ramine diferit de 0 ??

Proba ajutatoare: imaginea animata de mai jos. 

- In acest dispozitiv bilele se misca alternativ pe un traseu curb respectiv rectiliniu, dar principiul teoretic de functionare este acelasi.





- Explicatia modului de functionare v-a fii postata dupa ce vom discuta la "clasa" pe zoom. 
- Dar m-ar bucura sa descoperiti singuri principiul de functionare in baza a ceeace am invatat in timpul anului in sem 2.

Alt sistem "contrabalansat" care utilizeaza acelasi principiu ca cel de mai sus :





Perpetuum mobile Leaganul lui Newton ( Newton creadel): - Utilizeaza forte studiate in clasa a 6-a.






Despre Perpetum Mobile - Sistem imposibil de realizat - potrivit comunitatii stintifice internationale

Iata ce ne invata dictionarul stintifc :

 Perpetuum mobile

În accepția modernă, un perpetuum mobile este un dispozitiv care își menține o mișcare ciclică permanentă încălcând legile de conservare acceptate, sau încălcând ireversibilitatea fenomenelor din natură, ireversibilitate de asemenea acceptată.


Perpetuum mobile de speta 1

Un perpetuum mobile de speța întâi este un sistem fizico-chimic care ar funcționa ciclic și ar efectua, într-un număr de cicluri complete, lucru mecanic, fără a primi din exterior energie sub formă de lucru mecanic sau căldură. Imposibilitatea de a realiza un astfel de sistem este o consecință a primului principiu al termodinamicii.

 Din acesta rezultă imposibilitatea realizării, atât a acestui perpetuum mobile, cât și a reciprocului său, adică a unui sistem care să funcționeze ciclic și să primească, într-un număr de cicluri complete, lucru mecanic, fără să cedeze în exterior energie sub formă de lucru mecanic sau căldură."


Si totusi...

perpetuum mobile



  Roata dezechilibrata,( overbalanced) - in primul video de mai sus - are foarte multe variante tehnice de realizare in baza aceluiasi principiu.

Cupa lui Boyle

Grup generator-motor elctric


etc,...


Construirea unui perpetuum mobile a fost visul de secole al omenirii. Un aparat care sa se miste la nesfarsit, fara sa primeasca impulsuri exterioare, ar rezolva definitiv setea de energie a civilizatiei actuale. In epoca moderna insa, acest vis a fost abandonat pe considerentul ca ar fi o utopie.
Cei ce au continuat totusi sa caute solutia, au fost marginalizati, lumea oamenilor de stiinta considerandu-i nebuni. Perpetuum mobile nu poate exista.

 Cu toate acestea, unii fiziciani romani s-au incapatanat sa-l construiasca. Si se pare ca au reusit.

Pila lui Nicolae Vasilescu - O pila electrica, de productie romaneasca, furnizeaza energie de 67 de ani fara intrerupere. Inventatorul minunii a spus, cu o jumatate de secol in urma, ca ea va merge vesnic. Se pare ca avea dreptate.



Pasărea care bea apă. - Dispozitivul execută o mișcare oscilantă, pasărea isi inmoaie periodic ciocul in apă. Este un motor termic clasic, mai exact un motor Stirling, la care agentul termic este un lichid foarte volatil. Folosește două surse de căldură: drept sursă caldă folosește atmosferă, iar drept sursă rece o cantitate de apă înmagazinată în structura poroasă a capului, apă care preia căldură prin evaporare. 




Explicarea modului de functionare arotii cu bile:



Apa

  Corpul uman este 78% apa. Un om de stiinta japonez Masaru Emoto a descoperit influenta asupra apei a cuvintelor si a starilor emotonale al...